8 av 10 frykter cyberangrep

Mer enn åtte av ti nordmenn frykter at antallet cyberangrep vil øke i omgang mot norske bedrifter og offentlige virksomheter de neste årene.

Det viser en befolkningsundersøkelse Infact har utført for mobil og IT-kjeden Mobit. Undersøkelsen ble gjennomørt uken før Hydro ble angrepet av hackere.

Overveldende flertall

– Frykten for slike angrep gjenspeiles hos et overveldende flertall i befolkningen. Undersøkelsen omfatter dem som er 18 år eller eldre, noe som tilsvarer samme oppfatning hos 3,6 millioner nordmenn, sier administrerende direktør Trond Voll i Mobit. Han registrerer at stadig flere bedrifter er opptatt av å tette sikkerhetshull i infrastrukturen som involverer IT. Voll understreker at bedrifter også må ta hensyn til at mobiltelefoner og lesebrett må være en del av løsningene for sikkerhet.
– De fleste har tilgang til nettverk også gjennom mobilen og lesebrettene, sier Voll.

Kan lamme samfunnet

– Cyberangrep kan lamme både enkeltbedrifter og hele samfunnet. Som samfunn er vi helt avhengige av at IT innenfor viktig infrasturktur virker og er mest mulig motstandsdyktig mot angrep. Frykten som synliggjøres er i alle høyeste grad berettighet all den tid stadig mer IT-fiseres i samfunnet. Det er to typer angrep. Den første handler om å ramme og lamme samfunnet mens den andre risikoen er hacking som har til formål å presse ut penger fra bedriftseiere, fortsetter Voll.

Beredskapsminister

Mobit-sjefen er fornøyd med at Regjeringen har fått egen digitaliseringsminister og beredskapsminister som også skal følge nøye med på den nasjonale IT-sikkerheten.
– Bevissthet og beredskap er helt avgjørende, og basert på angrep som allerede har funnet sted er det ingen grunn til å tro at det blir mindre av dette i tiden som kommer. Jeg stiller meg på samme side som flertallet av befolkningen,  sier Voll.

Hele ni av ti i alderen 45-64 år tilkjennegir  frykt for cyperangrep de kommende årene. Det er bare mindre geografiske forskjeller. Den største frykten finnes imidlertid blant befolkningen på Vestlandet. Det er dessuten små forskjeller mellom kjønnene.

For mer informasjon
Kontakt Mobit v/ administrerende direktør Trond Voll 900 95 095 (trond.voll@mobit.no)

 

keyboard_arrow_up