Sandberg har satt sikkerhet på dagsorden

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg satte, om enn ufrivillig,  mobil- og datasikkerhet på agendaen til norske bedrifter.

– Det er forbløffende hvor store verdier som går tapt når det blir avbrudd i produksjonen. Det sier Jørn Jamissen som er ansvarlig for forretningsområdet IT i Telering. 145 forhandlere er tilknyttet Telering innenfor telekom og IT. Etter sommeren har sikkerhet fått mye oppmerksomhet.

Til Kina

Jamissen reiser om noen uker til Kina med flere kolleger for å møte produsenter. Reisefølget tar sikkerheten på største alvor.
– Flere av dem jeg skal reise sammen med har allerede ordnet seg en telefon av typen old fashion. En telefon du kan snakke i og sende tekstmeldinger med. Og bare det,  sier han.

Russisk spion

I september ble en russer arrestert, mistenkt for spionasje på Stortinget. Tilgang til nettverket, via printeren,  skal ha vært et av målene. Russeren hevder han er uskyldig. Jamissen er likevel overbevist om at denne saken og Iran-turen til Sandberg har bidratt til å vekke befolkningen.
– Vi kan ikke skille mellom privatpersoner og bedrifter. Gjennom smarttelefonen er vi en del av bedriften om du reiser på ferie eller business. Brukeren er alltid den som utgjør en risiko, sier han.

Mindre kjedelig

Ifølge IT-eksperten har både Sandberg og russeren bidratt til at det er blitt langt mindre kjedelig å snakke om sikkerhet.
– Fordi sikkerhet ofte blir kategorisert som hypoteser som ikke inntreffer. Gjennom disse sakene er folk og bedrifter blitt mer opplyst og konsekvensene dette kan innebære, fortsetter Jamissen.

Back-up

I første rekke anbefaler han at bedrifter sørger for at funksjoner knyttet til back up og oppdateringer settes under overvåking. Nettopp det å kjenne til når ulike løsninger sist ble oppdatert og sikret kan være helt avgjørende.
– Hva gjør du hvis du mottar en kryptofil? Det finnes dessverre mange der ute som prøver å angripe eller infisere. Vi vet at det eksisterer internasjonale hackervirksomheter, og dette er et faktum ingen kan overse, sier han.

Forikring

Jamissen drar en sammenligning til forsikringsbransjen.
– Hjemme er vi opptatt av å forsikre verdiene våre, og disse kan erstattes ved å kjøpe nytt. Det er ikke nødvendigvis riktig når det gjelder kritiske forretningssystemer, sier han.

keyboard_arrow_up